Guldranke - Scindapsus aureus

Monstera Deliciosa

Her har vi så Monsteraen.. Planten jeg vil tro, at de fleste har set. Man kan ikke undgå den på de sociale medier, udstillinger, hoteller, forretninger osv. Den har endda gået under navnet “Bloggerplanten”.

Det er også mit indtryk, at det er en plante som rigtig mange køber som en af de første på grund af dens dekorative blade og beskedne pasningskrav. Den er billig, tilgængelig og så ser den robust ud. Det er den også..

Den har for vane at skyde i flere forskellige retninger og den kan hurtigt blive stor og voldsom. Hvis man ikke er klar til en plante som vokser både i højde og bredde, så tror jeg hurtigt man vil blive træt af Monsteraen.

Det er jeg ikke! Som i kan se har jeg sat min op på en hylde. Her trives den godt og står mindre i vejen. Dengang jeg havde den stående på gulvet tog vi jævnligt en svingom når jeg kom forbi i farten. Vi trives begge bedre under nuværende forhold… 

Monstera er en planteslægt med omkring 50 arter, der oprindeligt stammer fra de tropiske sumpe i Mexico.  Det latinske navn stammer fra ordet “monstrøs” og er en henvisning til planternes særlige hullede blade. Monstera deliciosa, bliver på dansk kaldet Fingerfilodendron og er umiddelbart den mest populære plante fra monstera-slægten.

Monsteraen er en kraftig klatreplante med store skjoldformede blade med huller. Fra dens stængler dannes store nedhængende luftrødder. Planten vokser naturligt i tropiske regnskove, hvor den har evnen til at klatre op ad træer og blive utroligt høj. Der er set eksempler, hvor planten har vokset sig højere end 18 m.

Den er derfor velegnet til espaliering op ad vægge, dørkarme og store vinduer. Den bliver ikke ligeså høj herhjemme, men med årene kan en Monstera i trivsel godt blive flere meter høj.

Hvad er der med de huller?

Det mest iøjenfaldende ved Monsteraen er dens hullede blade. Derfor blev jeg vældig skuffet dengang min plante begyndte at skyde nye blade, som var uden huller. “Kedeligt” tænkte jeg…

Jeg har derfor af flere omgange spurgt mig til råds omkring de hullede blade og hvorfor de overhovedet bliver hullede. Den første teori går på, at hullerne i bladene maksimerer plantens overfladeareal, så den kan optage mere sollys på bunden af regnskoven. Den anden teori går på, at hullerne i bladende gør planten mere hårdfør overfor regnskovens tropiske regnskyl, da vandet ikke samler sig på bladene og tynger eller ødelægger planten.

 

PLACERING

Monsteraen trives bedst i skygge/halvskygge med indirekte sollys. Den tåler ikke direkte sollys. Hvis man udsætter den for for meget lys vil den få forbrændte blade som viser sig ved brune pletter og kanter.

Monsteraen kan godt stå i rum, hvor der er begrænset naturligt lys, men det er ikke optimalt for dens vækst.

Monsteraen vil gerne stå i normal stuetemperatur ved omkring + 20 grader med en høj luftfugtighed. Den trives ikke under + 12 grader. Monsteraen er en af de planter, som tåler centralvarmeluft men som har et stort behov for en høj luftfugtighed. Dette kan man afhjælpe ved at give den jævnlige overbrusninger.

Man kan hurtigt fornemme, om man har placeret sin plante for lyst eller mørkt. Hvis den får for meget lys, giver det typisk gule blade. Hvis den står for mørkt giver den typisk blade uden de karakteristiske huller.

VANDING

På trods af at Monsteraen oprindeligt vokser i regnskoven, trives den bedst med moderate og regelmæssige vandinger. Den må gerne tørre ud mellem vandingerne.  Selvom Monsteraen ikke stiller store krav til vandingen, trives den bedst i et fugtigt klima. Man bør derfor jævnligt forstøve den eller give den overbrusninger.

Man kan øge luftfugtigheden ved hjælp af enten en forstøver med lunkent vand eller ved at stille potten på våde sten eller i en skjuler med våd spagnum eller sand.

Hvis man får overvandet den, ses det tydeligt da bladene begynder at hænge lidt og de kan blive gule og falde af. 

Jeg vander mine planter 1 gang om ugen. Derudover giver jeg alle mine planter gødning 1 gang om måneden i forår/sommer perioden. Hvis man ønsker, at Monsteraen bliver så stor som mulig bør man tilføre gødning én gang hver 14. dag i perioden marts-oktober.

Det er ikke nødvendigt at gøde så ofte i vintermånederne, da planterne alligevel ikke vokser så meget her.

 

FORMERING

En ældre Monstera har som regel selv fordelt sig i stammen, så man kan dele den til flere planter. Her tager man den ud ad potten og får nulret jorden fra rødderne. Hvis planen er klar til at blive delt, vil rødderne relativt let kunne skilles ad. Når rødderne er fri fra hinanden, vil der ud af hver klump kunne blive en ny plante.

For at mindske overdreven vækst kan man fjerne nye topskud. Dem kan man med fordel plante i deres egne potter, hvor de så kan vokse sig til en stor plante. Nogle vælger at sætte dem i vand og lade dem slå rødder. Man kan også afskære topskud med tilhørende luftrødder og plante dem direkte i en potte.

Monsteraen foretrækker en luftig pottemuld, som er rig på sphagnum. Man bør anvende enhedsjord eller enhedsjord blandet med lidt sand ved alle ovennævnte formeringsmetoder og jorden skal holdes fugtig og varm indtil rodudviklingen er igang.

Store Monsteraer har brug for god støtte, hvis de ikke vokser op ad noget (det er jo en klatreplante). Dens luftrødder kan blive ret lange og hjælper i naturen planten med at klatre op ad træer. I forbindelse med plantningen vil det derfor være ideelt at hjælpe den på vej ved at sætte en bambuspind, blomsterpind, kokos stok mv. ned i krukken, så planten har noget at støtte sig til.

Monsteraen har et stort rodnet og kan derfor have behov for at blive omplantet hver 3-4 år hvis man ikke har haft den ude af potten i forbindelse med deling.

Hvad skal de der rottehaler til for? 

Monsteraen danner store luftrødder, som kan minde lidt om rottehaler. Jeg synes personligt ikke at de er særlig dekorative… Men luftrødderne er, ligesom almindelige rødder, transportmiddel for vand og næringsstoffer og må derfor ikke klippes af. Hvis man fører rødderne ned til en altid vandfyldt underskål vil det fremme væksten.

Jeg ved godt, at nogle vælger at klippe dem af . Jeg skal ikke kunne sige, om din plante vil gå ud af det. Men ud fra ovenstående så vælger jeg selv at bevare min plantes luftrødder.

Min Monstera trives på sin aktuelle placering og det er altid spændende at se om de nye blade er med eller uden huller.. På billedet ses, hvordan et nyt blad har udviklet sig over ca. 1 uges tid. 

BLOMSTER

Ældre Monsteraer kan under gunstige forhold (fx i en vinterhave eller drivhus) udvikle blomster.  Blomsterne er store og kallalignende med hvide hylsterblade. Senere danner de spiselige frugter, der dufter af ananas. De grønne plantedele er derimod giftige. 

ANDRE VARIANTER

Som nævnt tidligere findes der ca 50 arter af Monsteraen. Jeg er selv stødt på følgende herhjemme:

Monstera Deliciosa Variegata – er en variation, som får hvide blade, som nærmest ligner malingpletter.

Monstera adansonii – kaldes også “Swiss cheese plant” og “Monkey Mask”. Den er også karakteristisk ved at have hullede blade – de er dog noget mindre og med et mere krøllet udtryk end hos Monstera Deliciosa.

 

Så, hvad fortæller din Monstera dig?

  • Sorte pletter på bladene > at den sandsynligvis står et sted med for lav temperatur. Prøv at find en placering hvor der er varmere uden at det er direkte op ad en radiator.
  • Tørre/brun pletter på bladene > at den sandsynligvis får for meget direkte sol og ad bladene derfor er blevet forbrændte. Find en placering med inddirekte sollys i stedet.
  • Blege blade > at den mangler næring. Brug gødning (jeg anvender flydende gødning som jeg blander i vandet). Man kan også løsne lidt i jorden så den bliver porøs og evt. tilføje et lille lag nyt jord.
  • Gule/brune blade > at den sandsynligvis har fået for meget vand. Gule blade på dine planter er generelt et tegn på overvanding. Lad plantejorden tørre ud og sørg for at hælde overskydende vand væk.
  • Manglende huller i bladene > at den får for lidt vand og næring og at den står for mørkt.

 

God fornøjelse!

Julie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Guldranke - Scindapsus aureus