Nakanos Genbrugsbutik af Hiromi Kawakami - boganbefaling

Adam i Paradis af Rakel Haslund-Gjerrild – boganbefaling

‘Jeg elsker når der gemmer sig en smuk og enkel bog under omslaget’

Jeg gik igang med “Adam i Paradis” uden at have nogen ide om hvad den handler om. Jeg købte den alene ud fra de gode anmeldelser. Den var ikke hvad jeg havde forventet og jeg blev overrasket. Kun positivt, for jeg blev virkelig grebet af den.

Jeg vidste ikke, at den omhandler kunstmaleren Kristian Zahrtmann og hans skandaleombruste værk Adam i Paradis fra 1913. Jeg synes aldrig, at jeg har hørt om hverken ham eller værket. Og derfor har jeg både fået en god fortælling og en bid dansk historie. Dog er bogen i sig selv ikke en biografi og dele af historien er opdigtet af Rakel Haslund-Gjerrild.

Bogen handler om den danske kunstmaler Kristian Zahrtmanns. Igennem fortællingen er han i gang med at omdanne sit atelier i sin villa på Frederiksberg til en jungle med eksotiske planter, bananklaser og palmer fra Botanisk Have for at skabe sin egen forestilling om Paradis. Det endelige værk vækker forargelse med dets seksualiserede og homoerotiske fremstilling af Adam. På samme tidspunkt er der retsforfølgelser af homoseksuelle i København. I den sammenhæng bliver man også introduceret for andre datidige kunstnere og deres miljø.

Man bliver oplyst om Den store sædelighedsskandale, som var Danmarks første store homoseksuelle skandalesag. Sagen gav anledning til, at begrebet ’homoseksualitet’ for første gang i landets historie blev præsenteret for en større dansk offentlighed. Sex mellem mænd kunne straffes efter straffelovens § 177.  Ifølge Almindelig borgerlig Straffelov af 1866 skulle såkaldt ’omgængelse mod naturen’, herunder oral- og analsex mellem mænd, straffes med forbedringshusarbejde.

Jeg har været inde og læse om både Kristian Zahrtmann, Den store sædelighedsskandale og lovgivningen samtidig med jeg læste bogen. Jeg er lidt ærgerlig over, at jeg ikke kendte til det. Men det gør jeg nu! Det er aldrig for sent at blive mere vidende.

God fornøjelse!

Julie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nakanos Genbrugsbutik af Hiromi Kawakami - boganbefaling