Hvor lyset er af Malene Ravn - Boganbefaling

Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee – Boganbefaling

Original titel “To Kill a mockingbird”

Bogen, som jeg har hørt om siden jeg gik i gymnasiet men aldrig har fået læst. Det har jeg nu og det var på tide!

Jeg har googlet mig frem til, at det er USA’s mest læste roman og at den i mange undersøgelser ligger nummer 2 på listen over amerikanernes favorit bøger. Nr.  1 er Bibelen. Bogen udkom i 1960 og fik en afgørende betydning i kampen mod racisme i USA.

Historien fortælles af hovedpersonen, Scout. Hun er 6 år da fortællingen starter. Hun bor sammen med sin ældre bror Jeg og deres far Atticus. Atticus er advokat.

Bogen er delt og i to dele. Den første handler primært om Scout, Jem og vennen Dill. Fra et uskyldigt/naivt barneperspektiv bliver man introduceret for nabolaget, personlighederne og fordommene.

Anden del handler om, da Atticus som advokat skal forsvare Tom Robinson, en mørk mand, der er anklaget for at have voldtaget en hvide pige. Retsagen forløber på mange måder godt takket være Atticus, som er ekstremt idealistisk. Men den udprægede racisme, som hersker i samfundet og i retssalen kommer alligevel til at få den afgørende betydning.

 Her oplever man som læser, at Scout og Jem begynder at forstå og erkende, hvordan virkeligheden er i samfundet.

Først, var jeg i tvivl om titlens relevans til handlingen. Man skal et stykke ind i bogen før man bliver introduceret for “sangfuglen”, som bliver et vigtigt symbol. Det optræder første gang, da børnene får et par luftgeværer i julegave. Atticus fortæller dem, at de må skyde alle de skovskader, de vil, men at det er en synd at skyde en sangfugl.  Sangfuglen som billedet på en uskyldig skabning gentages flere gange i løbet af historien.

Rørende, uhyggelig og vigtig!

God fornøjelse!

Julie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvor lyset er af Malene Ravn - Boganbefaling