Sommerfugleværelset af Lucinda Riley - boganbefaling

Fluesmækker / Flammesværd – Vriesea

I en periode hvor verden er vendt lidt på hovedet, tilbringer jeg meget af min tid i min lejlighed. Jeg arbejder hjemmefra og har omdannet mit spisebord til min arbejdsplads. Når jeg har brug for en pause fra skærmen, har jeg heldigvis mange fine planter som jeg kan kigge på! Og den her er virkelig eksotisk og fuld af solskin!

BESKRIVELSE

Arten hedder Vriesea men herhjemme i Danmark bliver den vidst ofte kaldt for Fluesmækker og Flammesværd. Planten stammer fra de tropiske regnskove i Cen­tral- og Sydamerika, hvor den vokser på andre planter.

Jeg kalder den for Fluesmækker. Planten er stængelløs, og bladene, der danner en roset, kan være grønne eller broge­de. Fluesmækkers blomster er aflange og rørformede og kan variere i farverne gul og hvid. De er samlet i cylindriske eller flade blom­sterstande.

Jeg må indrømme, at jeg kom lidt på prøve, da jeg ville finde frem til den specifikke art. Den går også under navnet Bromelia, som er et samlenavn for alle de planteslægter, der hører til ananasfa­milien (Bromeli’aceae). De er alle kendt som fleråri­ge planter, der kun blomstrer en gang.

Fluesmækker er i naturen først blomsterdygtig efter 4 år. Man kan dog sætte blomstringen igang ved at behandle den med kalciumkarbid, hvilket må være tilfældet for de allerede blomstrende planter som vi køber herhjemme i Danmark.

Da jeg købte min plante var den markeret som “Vriesea Orange”. Min plante må være en variant af Vriesea, da den har klare ensfarvede grønne blade. Den klassiske Fluesmækker har brogede blade, som det ses på billedet nedenfor.

Billedet er fra min bog “Stueplanter i farver – Politikens Forlag”. I min søgen fandt jeg ud af, at min anden plante Vægteren i tårnet og Fluesmækker er i familie. Så blev jeg det klogere!

Det fremgår, at planteslægten Vriesea har fået sit dan­ske navn Fluesmækker, fordi den brede, flade blomsteraks min­der om en fluesmækker. Andre mener, at blomsterstan­den ligner et bredt rødt sværd, hvorfor den også kaldes flammesværd.
Jeg har googlet mig frem til, at det botaniske navn Vriesea er givet til ære for den hollandske botaniker Willem Hen­drik de Vriese.

PLACERING

Fluesmækker er en tropisk plante og kræver derfor meget lys, varme og stor luftfugtighed. Den tåler dog ikke direkte sol.

Hvis den begynder at få gule blade er det tegn på at den får for meget sol.

VANDING

Fluesmækker kræver en del vand. I vækstperioden skal der hele tiden stå vand i bladrosetten og jorden skal holdes jævnt fugtig. Den må dog ikke stå i vand, da den har et svagt rodnet, der let rådner, hvis jor­den bliver for våd. Det er derfor ideelt at have den i en potte med underskål, så det overskydende vand kan løbe fra når planten har suget den mængde som den har brug for.

Hvis planten er gået i blomstring skal man undlade at vande den i bladrosetten. Vandet vil få blomsterstænglen til at rådne.

Da vi går foråret i møde er jeg igen begyndt at vande mine planter 1 gang om ugen. Derudover giver jeg alle mine planter gødning 1 gang om måneden i forår/sommer perioden. I sommerperioden kan det være nødvendigt at vande Fluesmækker 2-3 gange om ugen for at holde jorden konstant fugtig. Vandet skal være kuldslået og helst kalkfrit.

Når man gøder sin Fluesmækker skal man være opmærksom på at gøre det i pottejorden. Man må ikke vande med gødet vand i bladrosetten, da det vil dræbe planten.

Da Fluesmækker stammer fra tropiske egne kan man med fordel tilføje planten fugt ved at give den en overbrusning med lunkent vand i bruseren (husk, ingen kuldechok her). Man kan også anvende en vandforstøver.

Hvis bladspidserne bliver brune og tørre får planten for lidt vand.

FORMERING

Som tidligere nævnt tilhører Fluesmækker ananasfamilien (Bromelia) og blomstrer kun én gang. Det er en hel naturlig del af plantens livscyklus og man skal derfor (som udgangspunkt) ikke tro, at man har gjort noget forkert når den afblomstre.
Efter blomstringen dør moderplanten langsomt. I den periode dannes der nye planter ved rodhalsen og den efterlader derpå oftest et par stiklinger. Stiklingerne udvikle sig til nye selvstændige planter.

Efter at blomsterstanden er visnet, skal man klippe den af nede ved bladrosetten. Men skal derefter fortsætte med at tilføre vand og næring til planten. Når stiklingerne er halvt så store som moderplanten, skæres de forsigtigt fra, så rødderne ikke beskadiges. Man kan derefter plante dem i separate potter og stille dem på en fugtigt og varm placering i 3-4 uger. Det kan gøres om sommeren, men stiklingerne skal være halvt så store som moderplanten før man separere dem. Når de nye planter er ompottet, kasseres moderplanten. 

Hvis du er blevet fristet til at købe en Fluesmækker vil jeg anbefale, at du går efter en plante hvor blomsterstanden synlig, men endnu ikke farvet. På den måde får du længere glæde af blomstringen. Hvis du lader dig lokke af den i flokken, med mest udsprungne blomst, har den sandsynligvis ikke langt igen.

Pas på jer selv og god fornøjelse!

Julie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommerfugleværelset af Lucinda Riley - boganbefaling