Generelle råd til indendørs planter

Guldranke – Scindapsus aureus

 

Guldranken er en populær og super nem indendørsplante. Herhjemme er den gået fra at være min stueplante til at være min toiletplante (: Den kan nemlig trives de fleste steder i hjemmet!

Det latinske navn er Scindapsus aureus – Epipremnum aureum. På engelsk går den blandt andet under navne som Golden pothos, Money plant og Devils Ivy. Ja – kært barn har mange navne. Og det gør kun forvirringen større… 

Jeg har googlet mig frem til, at den har fået navnet Devils Ivy, fordi den næsten er umulig at slå ihjel og fordi den forbliver grøn selvom man placerer den i et helt mørkt rum.

Guldranken stammer fra Asien og findes i tropiske og subtropiske skove. Her vokser den som lianer op ad træstammerne. Den kan blive op til omkring 5 meter lang på sit naturlige voksested. Guldranken er en hænge- eller klatreplante med luftrødder og lange symmetriske og friskgrønne blade med gullige/hvide kontraster. Dens blade er let hjerteformede og kan blive større med plantens alder, hvis den trives godt. I den vilde natur kan bladene blive fem gange større end dem man ser på indendørsvarianterne.

PLACERING

Guldranken kan som nævnt ovenover trives de fleste steder i hjemmet. Den trives i både lys og mørke, men tåler ikke direkte sollys.

Man skal være opmærksom på, at den vil vokse langsommere og få mindre markante kontraster på bladene hvis man placerer den et sted med begrænset lys. Hvis man ønsker, at den skal have lyse blade og markante kontraster, skal man derfor placere den et sted hvor den får masser af naturligt lys.

Guldranken vil gerne stå i almindelig stuetemperatur ved omkring + 15 grader. Hvis den står i en høj stuetemperatur om vinteren bør man stille den et sted hvor den får så meget naturligt lys som muligt.

Min Guldranke er blevet mere ensartet grøn i sine blade, efter jeg har placeret den på mit toilet hvor den ikke får noget sollys. Den har dog stadig nogle hvide kontraster i nogle af de ældre blade. På billedet ovenfor ses de ældre blade kontra to helt nye lysegrønne blade. Selvom min plante ikke får noget sollys fortsætter den med at give nye skud. 

VANDING

Jeg vander mine planter 1 gang om ugen. Derudover giver jeg alle mine planter gødning 1 gang om måneden i forår/sommer perioden. Det er ikke nødvendigt at gøde så ofte i vintermånederne, da planterne alligevel ikke vokser så meget her.

Guldrankens jord skal være jævnt fugtig, men aldrig gennemvåd. Om vinteren skal den hellere være lidt tør end fugtig.

Hvis man får overvandet den, ses det tydeligt da bladene begynder at hænge lidt og de kan blive gule og falde af.

På billedet nedenfor ses 2 gule blade, som er tegn på at min guldranke har været for fugtig. Bladene sad i toppen potten nær jorden.  

 

FORMERING

Hvis din Guldranke trives, vil den hurtigt begynde at formere sig af sig selv. Det sker ved, at den danner nye led (stængler), med nye luftrødder. Den hurtigste formeringsmetode er ved at klippe et stængelskytte (ca. 10 cm) med luftrødder og med et par blade af og sætte det i egen potte.

Man bør gøre dette i forår/sommerperioden, da plantens vækst er bedst her. Indtil rodudviklingen er igang holdes jorden jævnt fugtig. Det tager omkring 3 uger.

Jord – Det anbefales, at man bruger en jordblanding af sand og spagnum eller enhedsjord.

Hvis Guldranken begynder at skubbe sine rødder ud af potten eller hurtigt tørre ud mellem hver vanding, kan det være tegn på at den har brug for mere plads eller ny jord og skal omplantes. En omplantning bør foregå i februar-maj måned hvor væksten begynder.

Guldranken kan være dekorativ på mange måder, da den både kan hænge, klatre og opstammes. Hvis man synes at den bliver for voldsom kan man beskære den efter eget ønske. Her kan man jo samtidig tage stiklinger. 

 

 

BLOMSTER

Guldranken kan få blomster, men det ses meget sjældent. Blomsten er hvis og ligner den man ser på en fredslilje.

 

Så, hvad fortæller din Guldranke dig?

Hvis den har brune pletter på bladene eller helt gule blade -> at den står i for våd jord.

Hvis bladene er meget blege -> at den får for meget direkte sollys.

Hvis bladene mister deres mønster -> at den står for mørkt.

Hvis bladene får brune kanter -> at den står for koldt eller for varmt.

 

God fornøjelse!

Julie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Generelle råd til indendørs planter