Monstera Deliciosa

Gummitræ – Ficus elastica ruby

Hils på mit lyserøde brogede gummitræ, Ruby! Selvom jeg ikke kan forbinde denne plante direkte med mine teenageår, så får den mig til at tænke på dengang jeg havde et par militærmønstrede bukser fra den lokale Boys´n Girls butik i Rødby… Måske var det kun på mode i rødby – men det var på mode! 

Den latinske betegnelse er Ficus Elastica Ruby. Den er en broget variant af den klassiske grønne stueplante gummitræ også kaldet gummifigen.

Gummitræet stammer fra de tropiske regnskove i øst-asien og er en kraftig opretvoksende plante, med læderagtige blanke blade. Den klassiske variant er mørkegrøn. De brogede varianter er har lysegrønne, hvide eller lyserøde kontraster. Hylsterbladet i midten, der omslutter de unge nye blade, er ofte rødt og falder hurtigt af.

Som udgangspunkt har alle varianter af Gummitræet de samme plejebehov, men den brogede sort kræver mere lys end den klassiske, for at opretholde sine farver og kontraster.

PLACERING

Gummitræet Ruby trives bedst på en placering med indirekte sollys. Den tåler ikke direkte sol. Hvis man placerer den i direkte sol vil man risikere at solen svider bladene.

Gummitræet kan godt stå i rum hvor der er begrænset naturligt lys men det er ikke optimalt for dens vækst.

Den brogede variant har hvide (blege) kontraster på bladene. De ikke-grønne dele af bladene kan ikke omsætte energi (fotosyntese). Derfor skal man sørge for at kompensere for dette ved at give planten masser af indirekte lys. 

En placering nær et syd eller vestvendt vindue eller direkte i et østvendt vindue kan være ideel. Gummitræet trives bedst året rundt på samme placering. Planten vil gerne stå i normal stuetemperatur og temperaturen må ikke svinge for plud­seligt. Om vinteren må temperaturen ikke komme under + 15 grader.

Ved for stærk varme vil dens blade begynde at hænge slapt ned.

VANDING

Jeg vander mine planter 1 gang om ugen. Derudover giver jeg alle mine planter gødning 1 gang om måneden i forår/sommer perioden. Hvis man ønsker, at Gummitræet bliver så stor som mulig bør man tilføre gødning én gang hver 14. dag i perioden februar-september. Hvis planten mangler næring (gødning) begynder de nederste blade at falde af. Det er ikke nødvendigt at gøde så ofte i vintermånederne, da planterne generelt ikke vokser så meget her.

Gummitræet Ruby trives bedst i en jævn fugtig jord, men man skal passe på med at overvande. Én gang ugentligt vil typisk være optimalt, da man så giver planten lov til kort at tørre ud og ånde. Van­dingsvandet skal helst være kuldslået, da man så undgår at give planten et kuldechok.

I vinterperioden skal den vandes ca. hver 14 dag. Her skal man passe på med ikke at overvande den, da den let går til grunde. Hvis man får overvandet den, ses det tydeligt da bladene begynder at blive gule og falde af. 

For at opretholde en vækst på alle sider af Gummitræet er det vigtigt, at man husker at dreje det engang imellem (evt. ved hver vanding). Ellers risikerer man hurtigt en skæv plante, der læner sig mod solen. Det er samtidig en god ide, at tørre bladene af for støv så planten har størst mulighed for at danne fotosyntese.

Afvask bladene med blødt sæbevand (ikke sulfo) og skyl efter med rent vand. Her skal man være opmærksom på kalk. Brug derfor regnvand hvis det er muligt. 

FORMERING

Man kan formere Gummitræet ved at tage en topstikling med 3- 5 blade. Derefter placere man det direkte i egen potte, vander det grundigt og sætter en plastikpose over potten for at skabe en høj undervarme.

Gummitræet foretrækker en luftig pottemuld. Man bør anvende enhedsjord og kan med fordel blande ca. 50 % sand i. Jorden skal holdes fugtig og varm indtil rodudviklingen er igang, hvilket tager ca. 3 uger.

INDEKLIMA

Gummitræet er en af de planter, som effektivt renser luften og mindsker indholdet af giftige gasser som formaldehyd, benzen og toluen i luften. Den er derfor rigtig god for indeklimaet.

Formaldehyd tilsættes vandbaserede produkter, såsom malinger, lim og lakker for at undgå forrådnelse. Det findes bl.a. i forskellige træprodukter som krydsfiner, MDF-plader og spånplader og dermed også i nye møbler. Fra disse materialer afgasser formaldehyd til indeklimaet. Formaldehyd står på Miljøstyrelsens liste over farlige stoffer. Hvis koncentrationen bliver for høj, kan det irritere slimhinderne i øjne og luftveje. (kilde: indeklimaportaten.dk). 

Gummitræet er en giftig plante og indtagelse af dele af planten kan give mave-tarm problemer som diarre og koliksmerter. Så snitterne væk… 

GUMMITRÆETS SIGNALER 

  • Hvis dit gummitræ er i trivsel vil det rette sine blade skråt opad.
  • Hvis bladene hænger er det tegn på, at den står for mørkt eller har fået for meget vand.
  • Hvis bladene falder af kan det være tegn på overvanding.
  • Hvis bladene er blege eller misfarvede kan det være tegn på ugunstige lysforhold.

 

God fornøjelse!

Julie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Monstera Deliciosa