Alt hvad jeg ved om kærlighed af Dolly Alderton - Boganbefaling

Fløjlspapir – Anthurium Clarinervium

Nå, der er gået flere år siden jeg sidst lavede et indlæg i “Mit Grøn(land)”.
Der er sket mange gode ting. Jeg er blandt andet flyttet i januar 2021 og har fået mere plads (= flere planter).

Mange planter er flyttet med og nye er kommet til. Der er selvfølgelig også nogle, som jeg har måtte sige farvel til. Selvom jeg engager mig i mine planter så kan jeg ikke undgå at de dør engang imellem! Desværre!

 

 

Her har vi Anthurium Clarinervium også kaldet Fløjls-papir. Min plante er 3 + år gammel og flyttede med mig fra min gamle lejlighed i januar 2021. Jeg føler, at den har haft godt af flytningen.  Der var en lang periode hvor den kun har havde 1 blad og lignede en, der var ved at give op. Den toppede i juli/august 2022 hvor den fik en masse solskin og groede 2 nye blade.

Fløjls-papir er en del af Arum-familien (Araceae) som rummer mere end 4000 arter, der mest er udbredt i subtroperne og troperne.

Fløjls-papir stammer fra Mexicos regnskove. Derfor har den det bedst i en høj luftfugtighed.
Det kan være lidt svært at skabe sådan et klima i vintermånederne i min lejlighed med tør radiator varme og kolde ruder… Derfor er jeg lidt spændt på hvordan den klarer sig i de næste måneder.

Fløjls-papir er en karakteristisk plante med hjerteformere blade med hvide/sølv farvede streger. Bladene er kraftige med en overflade, som minder om fløjl. Den kan få en grøn blomst hvis stilk gror ud samme sted som bladene.
Blomsterstænglen bliver ofte lang og ranglet med en lille aflang knop for enden. Hvis blomsten bliver bestøvet kan den producere bær, som indeholder frø.

Navnet Anthurium, er dannet af de græske ord anthos=blomst og ura= hale og hentyder til, at blomsterkolben ligner en hale.

 

PLACERING

Med baggrund i egen erfaring vil jeg sige, at Fløjls-papir er en plante, som kan overleve og tilpasse sig forskellige placeringer. I min tidligere lejlighed stod den både i vindueskarmen og i en periode let gemt væk fra vinduet bag armlænet på min sofa. Den har klaret det hele.

Planten kan derfor godt stå i et rum, hvor der er begrænset sollys. Dog er det ikke optimalt for dens vækst og der er ingen tvivl om, at den har det bedst når den får inddirekte sollys. Derfor vil jeg anbefale at den placeres et sted hvor den får lys uden at den står direkte i solen.

I min nuværende lejlighed står den i mit stuevindue sammen med 7 andre planter. Her har den stået i 1 års tid og har det markant bedre.

Dog har den fået nogle brune pletter på bladene (se billedet ovenfor). Dette kan være tegn på at den er blevet forbrændt og har fået for meget direkte sollys.

Fløjls-papir er en plante som søger mod lyset. Det er derfor hensigtsmæssigt jævnligt at dreje potten, så den vokser ensartet og ikke kun søger i en retning.

 

VANDING

Vand Fløjls- Papir regelmæssigt og lad den tørre let ud mellem vandingerne. Som mange andre stueplanter tåler den ikke at stå i for våd jord over en længere periode.

Da Fløjls-Papir har et stort behov for en høj luftfugtighed, kan man give den jævnlige overbrusninger. Man skal dog forsøge at undgå kalkstænk på bladene. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at bruge en forstøver og noget kogt afkølet vand.

Hvis man får overvandet den, ses det tydeligt da bladene begynder at hænge lidt og de kan blive gule og falde af. Der kan samtidig gå råd i jord og rødder.

Jeg vander mine planter 1 gang om ugen i sommermånederne. Derudover giver jeg alle mine planter gødning 1 gang om måneden i forår/sommer perioden.

I vintermånederne vander jeg ikke lige så ofte, men mere afhængigt af den enkelte plantes behov. Det er ikke nødvendigt at gøde i  vintermånederne, da planterne alligevel ikke vokser så meget her.

 

Her ses den nuværende placering. Jeg vil tro, der gennemsnitlig er sol i vinduet mellem kl. 15-19 dagligt.
Hvis man ser godt efter kan man se blomsterstænglen som strækker sig mod højre af billedet. 

 

God fornøjelse!

 

Julie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alt hvad jeg ved om kærlighed af Dolly Alderton - Boganbefaling