Paletblad - Coleus blumei

Fregnefjæs – Hypoestes phyllostachya

Denne charmør er kendt under navnet “Fregnefjæs” og på engelsk “Polka dot plant” – hvilket jeg er helt vild med. De logiske navne er altså dem man husker allerbedst! Og det ligner jo et fregnet ansigt, ikke..!?

Den latinske betegnelse er Hypoestes Phyllostachya og planten findes i forskellige farvenuancer, som kan variere i rød, lilla, hvid, lyserød mm. Pletterne smelter ofte sammen til større farveområder på bladene og fremgår mest fregnet når man er helt tæt på.

Jeg bliver nødt til at indrømme, at jeg tit har købt en plante eller fået en stikling, uden at bekymre mig om hvilken plante det er. Det har udelukkende været udseendet, som har fanget min interesse som det første.. Det betyder, at jeg har mange planter, som jeg faktisk ikke kender navnet på. I takt med at min interesse for planter er vokset, er det blevet vigtigt for mig at vide noget om dem. Derfor er det også en virkelig motiverende, lærerig og spændende opgave at lave de her indlæg.

PLACERING

Fregnefjæs stammer fra Madagaskar, Sydafrika g Nordafrika og trives bedst på en lys placering, men tåler ikke direkte sol. Man bør derfor IKKE placere den direkte i bagende sol, som jeg har gjort på mit billede ovenover. Planten måtte lige lide den last som det koster at få taget et billede i godt lys…  

Man vil opleve, at jo mere lys Fregnefjæs får, jo mere farvrige bliver dens blade. Placer den derfor i et område, hvor der er masser af filtreret lys. En nord- eller østvendt vindueskarm uden sol er ideel.

Hvis pletterne begynder at forsvinde, kan det være tegn på at den ikke får sollys nok. Hvis bladene begynder at blive meget lyse og matte, så kan det omvendt betyde at den får for meget sollys.

Hvis den udsættes for for meget varme kan man risikere, at bladene begynder at visne og falde af.

Jeg har læst mig frem til, at Fregnefjæs ikke er særlig tolerant overfor tør stueluft, tobaksrøg og gasos. Den bør derfor placeres et sted, hvor der er mulighed for frisk luft uden den bliver udsat for træk. Så hvis din plante mistrives, så kan du overveje om den er udsat for ovenstående.

VANDING

Jeg vander som udgangspunkt alle mine planter 1 gang om ugen. Fregnefjæs er en hurtigvoksende plante og om sommeren kræver den meget vand. Den har bedst af at pottejorden holdes jævnt fugtig. Derfor er det en af de planter, som jeg vander lidt oftere i sommerperioden (ca. hver 4 dag).

Derudover giver jeg alle mine planter gødning 1 gang om måneden i forår/sommer perioden. Det er ikke nødvendigt at gøde i vintermånederne, da planterne alligevel ikke vokser så meget her.

Hvis Fregnefjæs ikke får tilstrækkeligt med vand kan man hurtigt se det, da den begynder at hænge. Den vil hurtigt rette sig op igen når den får vand. Men man bør undgå dette for ofte, da den ikke har godt af at tørre helt ud. Her risikerer man, at den taber sine blade.

Fregnefjæs kan som mange andre stueplanter heller ikke tåle at stå i meget våd jord. Hvis man overvander og rødderne står i vand, vil plantes blade begynde at blive gule. Man risikerer, at planten dør og at jorden og rødderne begynder at rådne.

Så prøv dig lidt frem – mærk efter om jorden er let fugtig og sørg for at vandet kan løbe fra i en underskål.

FORMERING

Min erfaring med at formerer Fregnefjæs er ved at tage en stikling og lade den slå rødder i et glas vand. Det tager omkring 2-3 uger og når der er kommet rødder kan man plante den direkt i jorden i egen potte. Hvis man vil have en lidt mere fyldig plante så kan man sætte 2-3 stiklinger i samme potte.

Man kan også prøve lykken og sætte den direkte i jorden når man har klippet stiklingen af moderplanten. Der er ingen garanti for at den selv vil slå rødder, men det kan godt lade sig gøre. Man kan evt. også anvende vækstpulver.

Fregnefjæs vil se lidt trist ud i nogle dage efter at man har sat den i egen potte. Dette bør rette sig når dens rodfæste begynder at tage fat. (se mit billede nedenfor – denne stikling er kommet i egen potte for 4 dage siden og ser lidt “slatten” ud.)

NIP!

Fregnefjæs har tendens til at vokse hurtigt og lodret. Derfor vil jeg anbefale, at man ofte nipper nye skud/stængler af. Herpå bevarer man et mere kompakt udtryk. Jeg har selv lært det på den hårde måde og endte med en 30-40 cm høj ranglet plante. På billedet ovenfor/nedenfor ses den stikling, som jeg har taget ved at klippe 15 cm af toppen og lade den slå rødder i et glas vand. På den måde delte jeg min plante i 2. Fra nu af nipper jeg ihærdigt.. (: 

BLOMSTRING 

Fregnefjæs kan blomstre ved midsommer. Den danner fine klokkeformede blomster som er i en lys lilla nuance.

 

God fornøjelse!

Julie

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Paletblad - Coleus blumei