Zebrablad - Zebrina pendula quadricolor

Horntræ – Crassula coral

Jeg har mange planter på få kvadratmeter. Det betyder, at nogle dominere mere end andre. Især dem som er særligt krævende har det med at tage min opmærksomhed. Denne plante, Crassula Coral, har jeg haft utrolig længe. Det er sådan en jeg har flyttet rundt på den mange gange, men alligevel er det først for nylig, at jeg er begyndt at beundre den. Måske det skyldes at jeg har fundet en potte, som harmonerer rigtig fint med plantens blade. Jeg købte den som en af de små mini planter og har sidenhen ladet den vokse sig stor i en større potte.  

Plantens botaniske betegnelse er Crassula Coral. Den bliver på dansk kaldt Horntræ. Den har tykke grønne blade, som minder meget om koraller. Den er sprød af udseende og man kan fornemme at den rummer meget vand. Jeg er personligt fan af betegnelsen “Coral”, da den jo virkelig ligner et koral. Måske ligner det også små horn…?? Njjaahhe.. Måske.

Crassula slægten rummer mange forskellige arter. Det er dem man ofte vil kategorisere som sukkulenter. Jeg har googlet mig frem til, at der findes op mod 200 arter, som kommer fra den sydlige halvkugle, primært Sydafrika.
Det er meget variable arter. Nogle trives i stenhaver, andre i sumpområder og så er der arten Crassula Portulacea /Ovata (Paradistræ) som kan vokse sig 2,5 m høj.

Crassula Coral kan vokse sig stor og vil med alderen få en stamme ligesom arten Crassula Portulacea / Ovata (Paradistræ).  Hvis i ser godt efter på billedet ovenfor, kan man fornemme hvordan min plante er ved at danne en trælignende grålig stamme helt nede ved pottejorden.

PLACERING

Crassula Coral trives bedst, hvis den får maksimalt sollys. Jeg er blevet opmærksom på at dreje min engang imellem, da jeg synes at den vokser meget mod lysets retning. Da bladene er sprøde og tunge kan en skæv vækst få dem til at knække af.

Planten vokser langsomt i dårligt lys og vil miste sin kraftige grønne farve. Den vil ikke dø af at stå i et mørkt rum, men den vil miste sin glans og se usund og mat/gullig ud. Jeg vil derfor ikke anbefale den til et rum hvor der ikke er naturligt lys.

VANDING

Crassula Coral er en af de planter, som ikke kræver meget vand. Derfor har jeg også succes med at plante den i en  potte uden underskål. Jeg vander den aldrig så hele jorden bliver drivvåd.

Jeg vander alle mine planter 1 gang om ugen. Derudover giver jeg alle mine planter gødning 1 gang om måneden i forår/sommer perioden. Her i vintermånederne holder jeg en pause med gødningen, da planterne alligevel ikke vokser så meget her.

Hvis Crassula Coral begynder at smide sine blade eller de begynder at hænge og blive brune så kan det være tegn på overvanding. Her er det en god ide at fjerne løse blade så de ikke ligger i pottejorden og rådner.

Hvis planten begynder at blive rynket i bladene så er det tegn på undervanding.  Dette oplevede jeg i sommers, da varmen havde udtørret jorden hurtigere end jeg kunne følge med. Det rettede heldigvis op nærmest med det samme.

FORMERING

Crassula Coral er nem at formere fra stiklinger. Dette kan man gøre ved at tage et sideskud eller topskud fra stammen.

Hvis man vælger at tage et topskud, skal man være opmærksom på, at det vil se lidt tosset ud indtil der begynder at vokse nye skud ud. Det kan dog være nødvendigt at beskære planten engang imellem hvis man vil holde højden nede. Jeg vil anbefale, at man tager et sideskud hvis det er muligt. Her kan man samtidig modvirke at planten vokser sig skæv.

Uanset hvor man tager et skud, så skal man klippe det af inde ved stammen. Man skal ende med en stikling, som er lang nok til at den kan plantes i jorden.

Anbring stiklingen direkte i noget jord  i egen potte og hold det fugtigt. De første uger, er det mest hensigtsmæssigt at stille den i let skygge. Når stiklingens rodfæste begynder at tage fat kan man flytte den til en solrig placering.

Hvis man synes, at planten begynder at blive for stor, så kan man tage et fint topskud og starte en ny plante.

Jeg er faktisk lidt i tvivl om hvorvidt man kan formere planten ved bare at tage et enkelt blad og plante det… Måske det skal prøves..

 

God fornøjelse!

Julie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Zebrablad - Zebrina pendula quadricolor