Væddeløber - Chlorophytum comosum

Paletblad – Coleus blumei

 

Paletblad er en anden kendt stueplante, hvis kendetegn er dens flotte farvestrålende blade. Den botaniske betegnelse er Coleus Blumei og har blade, der kan variere i grøn, rød, brun, lilla, lyserød og gul.

Coleus blumei findes i mange farvekombinationer, og det er med denne art at de fleste krydsninger har fundet sted. Jeg har læst mig frem til, at der findes virkelig mange forskellige sorter som er defineret af plantens farvesammensætning. Der er blandt andet Coleus Blumei Allison, hvor bladene er i farven lilla og magenta med en kant af grøn. Jeg vil umiddelbart mene, at min egen paletblad er af denne sort. Hjemmesiden www.rosydawngardens.com har et meget overskuetligt katalog over de forskellige sorter.

Min paletblad er en af de mest finurlige planter jeg har, fordi den løbende skifter udtryk mens den gror. Min paletblad stammer fra en stikling, fra min tidligere arbejdsplads, hvor moderplanten var mørkerød og grøn. Den havde store tykke blade som nærmest var fløjlsagtige. Min egen plante har dog nogle helt andre nuancer. Den er mere lys rosa og grøn og har hvide felter i nogle blade. Dens blade er ikke så kraftige og de minder lidt om en brændenældes blade.

PLACERING

Paletblad er en taknemmelig stueplante, som vokser hurtigt. Den er lyskrævende og vild med fuld sol og frisk luft. Jo mere solskin jo flottere og markerede bliver dens farver. Man kan derfor have den stående i et sydvendt vindue året rundt. Den kan også sagtens trives i mindre sol. Her vil man bare opleve, at den bliver mere afdæmpet i farverne.

Når nu jeg tænker over det, så kan jeg tydelige se, at min egen paletblad er blevet mere mat og lysegrøn efter at jeg har flyttet den fra vindueskarmen. Jeg tror faktisk, at jeg vil flytte den tilbage med det samme…

Billedet nedenfor er taget for nogle måneder siden, hvor planten stod i mit vindue. Her kan man se, at den er mørkere og tykkere i bladene end den er på nuværende tidspunkt. 

VANDING

Jeg vander alle mine planter 1 gang om ugen. Derudover giver jeg alle mine planter gødning 1 gang om måneden i forår/sommer perioden. Det er ikke nødvendigt at gøde i vintermånederne, da planterne alligevel ikke vokser så meget her.

Paletblad er en hurtigvoksende plante og om sommeren vil den gerne have meget vand. Det kan derfor ske, at jeg vander den lidt oftere i sommerperioden (ca. hver 4 dag). Ifølge min bog “Stueplanter i farver” anbefales det, at man anvender regnvand.

Der er også nogle guides, som vejleder til at man vander sin paletblad hver dag i sommerperioden og at man samtidig ofte giver den noget gødning. Her vil jeg anbefale at man prøver sig lidt frem.

Hvis den ikke får tilstrækkelig med vand om sommeren, kommer den let til at hænge; men den retter sig hurtigt op, når den igen får vand. Den har ikke godt af at tørre helt ud, men kan som mange andre stueplanter heller ikke tåle at stå i våd jord. Hvis man overvander sin paletblad risikere man derfor hurtigt at den dør og at jorden bliver rådden. Så prøv dig lidt frem og sørg for at vandet kan løbe fra i en underskål.

FORMERING

Man formerer nemmest sin paletblad ved at tage stiklinger. Dette kan man både gøre ved at tage et sideskud eller et topskud. Sideskuddene er dem som vokser på siden af hovedstilken. Topskuddene er de øverste skud fra hovedstilkene.

Jeg vil personligt anbefale, at man tager et topskud. Hvis man tager mange sideskud risikere man at planten bliver ranglet. Hvis man tager topskud oplever jeg derimod at man holder plantens højde nede.

Uanset hvor man tager et skud, så skal man klippe ned over et vilkårligt led. Man skal ende med en stikling, som er ca 8 cm lang (klip derfor til hvis stilken er for lang).

Anbring stiklingen direkte i noget jord  i egen potte og hold det fugtigt. De første uger, er det mest hensigtsmæssigt at stille den i let skygge. Når stiklingens rodfæste begynder at tage fat kan man flytte den til en solrig placering.

Paletblad er tilbøjelig til at tabe de nederste blade, og kan derfor godt vokse sig høj og ranglet. Man kan løbende klippe planten ned (måske samtidig med at du tager stiklinger). Man kan også vælge, at tage et fint topskud og “starte forfra”.  Jeg synes personligt, at de nye/unge planter er mest dekorative og det kan derfor være smartere end at begynde at potte den store om.

På billedet ses både topskud og et sideskud som jeg holder i hånden. 

BLOMSTRING 

Jeg har ikke selv haft en paletblad, som har blomstret. Men planten kan danne blomster ved at udvikle en blomsterstilk i blå-lilla farver.

God fornøjelse!

Julie

 

3 uger senere (15. september 2019):

Efter 3 uger i vindueskarmen kan jeg konstatere, at min Paletblad helt sikkert trives bedst der. Den er blevet kraftigere i bladene og har fået en dyb lilla farve i topskuddene. Se selv…

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Væddeløber - Chlorophytum comosum