Det var os af Golnaz Hashemzaden Bonde - Boganbefaling

Min geniale veninde af Elena Ferrante – Boganbefaling

Det er længe siden, at jeg har lånt bog. Jeg elsker selv at købe bøger. Samtidig har jeg tænkt, at så er der intet pres i forhold til hvor hurtigt eller hvornår jeg skal have læst den. Denne lånte jeg af en veninde og det har været helt perfekt. Jeg blev opslugt af den ret hurtigt!  Og som i kan se har jeg også lært at folde sommerfugle bogmærker. Udvikling på mange fronter! Haha. 

Du kan måske genkende bogens titel. Der findes nemlig en Netflix serie, som er lavet ud fra bogen. Eller nærmere bøgerne, for det er en serie af 4 bøger hvoraf “Min geniale veninde” er den første.

Jeg så serien kort efter den kom på Netflix og havde egentlig ikke brug for også at læse bogen. Men min veninde havde den liggende og synes jeg burde læse den. Det er jeg virkelig glad for! Den er super god og man kommer meget mere “ind i hovedet” på personerne end serien gør.

Min geniale veninde er historien om to piger der vokser op i en fattig del af Napoli i 50’erne. Den ene er fortælleren Elena.

Om det også er forfatteren selv er der vidst delte meninger om. Jeg googlede Elena Ferrante og kunne læse mig til, at det er et pseudonym. Ingen ved konkret hvem personen er ud over forlæggeren. Mange har forsøgt at gætte hvem der står bag Elena Ferrante, men det er endnu ikke lykkedes at få det bekræftet. Angiveligt er det meget vigtigt for forfatteren at forblive anonym, da det befrier personen for angsten ved berømmelse. Forfatteren ønsker ikke at det offentlige image men at romanerne får lov at repræsentere sig selv. Spændende.

Fortællingen handler om Elena og hendes barndomsveninde Lila. Da historien begynder i 1958, er de otte år gamle. Man bliver introduceret for deres hverdag, som er præget af fattigdom, vold og hård opdragelse. De er forskellige men alligevel uadskillelige. Lila er frygtløs og drengene frygter hende. Dette ændre sig dog i løbet af årene og da pigerne er teenagere begynder drengene at bejle til Lila. Elena, som fortæller historien, virker hele tiden til at misunde og sammenligne sig selv med Lila.

Lilas forældre vil ikke betale for hendes videre skolegang og hun begynder som fjortenårig at arbejde i familiens skomagerværksted. Elena derimod fortsætter med at studere og føler sig vellykket når hun får gode karakterer.

Deres verdener begynder at adskille sig fra hinanden.

“Min geniale veninde” slutter med at Lila bliver gift, da pigerne er seksten år gamle.

 

Læs den lige!

Julie

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det var os af Golnaz Hashemzaden Bonde - Boganbefaling