Haven på 1. sal

Generelle råd til indendørs planter

Jeg fik lyst til at lave dette indlæg, med nogle generelle råd. Oplysningerne bygger på egne erfaringer og viden hentet fra bogen “Stueplanter i farver- Politikens forlag”. Jeg vil gerne beklage min manglende evne til at udtrykke mig kortfattet. Jeg er typen, som er bange for at overse noget.. Fat mod, man må gerne springe i afsnit. 

Først vil jeg lige understrege, at det ikke er muligt at lave en fuldstændig generel guide, som passer på alle indendørs planter. De enkelte planter kan stille nogle forskellige krav til jord, vand, lys mv.

Det er dog generelt, at det kan være svært at tilpasse sit indendørsklima så det tilfredsstiller planterne.  Det er især svært, hvis man har mange forskellige planter med forskellige behov. Man skal jo huske, at planterne stammer fra naturen og at de trives allerbedst i de naturlige forhold som de stammer fra. Ligesom dyrene i zoologisk have….. 

Når man, som jeg, har planterne stående indenfor i en lille lejlighed så udfordre man dem derfor lidt. Faktorer som begrænset lysintensitet og opvarmede rum giver for høj temperatur og for tør luft. Det er noget de færreste planter trives under.

Med fokus på temperatur, luftfugtighed, jordfugtighed, gødning af pottejord og tilskud af lys kan man nærme sig et klima, som er optimalt for sine indendørs planter. Når det så er sagt, så har planterne jo forskellige behov… Man kan derfor overveje, om det ikke giver mening at investere i nogle planter, som stiller nogenlunde samme krav til omgivelserne.

Man kan vel sige, at de planter jeg har nu, er dem som trives hos mig.. Jeg har måtte sige farvel til nogle stykker igennem årene. Det kan godt gøre mig lidt ærgerlig – især hvis man har investeret i en dyr plante. Men jeg vil tilføje, at jo flere planter man har, jo nemmere er det at komme sig over tabet… (for i det store billede kan jeg ikke se at der mangler en)  

Der følger nogle gange en lille vejledning med, når man køber en ny plante. Den står i jorden som et lille papskilt, med navnet på den ene side og plantens pasningsbehov på den anden side. Jeg vil altid anbefale, at man beholder denne. Man kan evt gemme den ved planten i potten.

Her er mit bud på nogle generelle råd, der passer til de fleste indendørs planter. Man skal blot tage højde for, at nogle planter stiller særlige krav og fraviger denne.

HOKUS POKUS PLANTER I FOKUS

Man bør generelt se til sine planter løbende. I mit fælde kan jeg umuligt undgå at lægge mærke til dem – de er jo overalt…

Jeg er opmærksom på, om de har behov for vand eller gødning og sørger for at dreje potterne så planterne ikke vokser skævt (når de søger lyset). Derudover fjerner jeg visne blade og blomster og sørger for at nippe vildfarne skud af.

Jeg er også opmærksom på at pottejorden forbliver porøs og let ved at løsne overfladen engang imellem, eller tilføje et nyt lag jord i toppen.

VAND

Det er vidst ingen overraskelse, at dine planter kræver vand. Vand er faktisk en livsbetingelse for alle planter. Dette skyldes, at en stor procentdel af alle planter består af vand. Gødningsstoffer optages af planterne i vandopløst stand og det kræver en bestemt luftfugtighed før at planterne kan ånde og optage næringsstoffer.

Mange planter har en rytmisk levevis med vækst og hvileperiode. De vil i vækstperioden have brug for mere vand og næring end i hvileperioden.

De fleste indendørsplanter skal vandes ovenfra på pottejorden. Her vil planten optage vandet på samme måde som den gør i naturen når vandet trænger gennem jordoverfladen ned til rødderne.

Der er dog nogle planter, som ikke tåler vandsur jord. Her bør man vande den i underskålen og hælde det overskydende vand fra når planten har fået lov til at absorbere det i 30 minutter.

Man bør være opmærksom på at bruge lunkent vand, da planterne kan få et kuldechok hvis man bruger iskoldt vand.

Kalk  – Planter kan ikke lide kalkholdigt vand. Ja, vi kan vidst ikke komme udenom, at der er kalk i vores vand fra hanen. Når vi anvender vand fra hanen vil kalkindholdet i vandet påvirke pottejordens surhedsgrad. Samtidig efterlader det hvide kalkpletter på plantens blade, hvilket ikke er dekorativt.

Det anbefales, at man anvender regnvand eller kalkfrit vand. Når det regner sætter jeg nogen gange mine planter ud på altanen. Men ellers så vander jeg altså selv mine planter med vand fra vandhanen. Jeg prøver dog at tørre bladene hvis jeg overbruser planten så jeg undgår skjolder. Nedenfor kan i se hvordan kalken sætter sig når man ikke er forsigtig. 

JORD 

Den optimale pottejord er porøs, så luft og fugtighed let kan trænge igennem. Hvis man primært køber sine planter i potte, så har man måske ikke haft behov for at bekymre sig om jorden. Men det er begrænset hvor længe jorden vil være næringsrig og det bliver derfor nødvendigt at udskifte den.

Jeg er typen, der altid har tænkt “jord er jord” og købt den største og billigste pose pottemuld hver sommer. Det er først nu jeg tænker “findes der andet”… Og ja, det gør der. Jorden er vigtig, fordi jordens PH værdi er afgørende for om planten kan vokse.

Til mit held, er den såkaldte blomstermuld/pottemuld helt ideel til de fleste indendørs planter. Det er en kunstige blanding af jord, som kaldes enhedsjord og som er tilsat de vigtigste gødningsstoffer som en potteplante har behov for. PH værdien i denne type vil typisk være mellem (6-7,5) og betegnes som neutral jord.

De planter, som trives dårligt i enhedsjord vil typisk være sorter med svagt udviklet rodnet eller med rødder, der trives i særlig sur jord med lav PH-værdi (ned til PH 3), eller alkalisk jord (op til PH 8).

En jordblandings PH-værdi kan hæves ved at tilsætte kalk og sænkes ved at tilsætte sure gødninger. De fleste indendørsplanter ønsker en jord hvor PH værdien ikke er alt for høj hvorfor kalkholdigt vand kan være en udfordring.

Alkalisk jord (basisk) indeholder normalt meget natrium, calcium og magnesium. Fordi alkalisk jord er mindre opløselig end sur eller neutral jord, er tilgængeligheden af ​​næringsstoffer ofte begrænset. På grund af dette er begrænset vækst og næringsstofmangel almindeligt.

Sur jord med lave pH-værdier er udtryk for et lavt indhold af næringsstoffer. Kun et begrænset antal planter kan trives under sure forhold. Jordens surhedsgrad er bestemmende for mange plantenæringsstoffers opløselighed, dvs. mulige tilgængelighed for planterne. Ved høje pH-værdier er der derimod et stort indhold af næringssalte i jorden.

PH -værdien har altså stor betydning for planterne. Et godt eksempel er hortensiaen, hvor blomsternes farve afhænger af jordens surhedsgrad. Hvis jorden er sur (pH-værdi 4,5-7,0), frigøres aluminium, hvilket gør blomsterne blå. Hvis jorden er neutral (pH-værdi omkring 7,0) bliver blomsterne hvide eller rosa. Hvis man ønsker den blå sort skal man derfor skabe en sur jord ved eksempelvis at tilføre jorden aluminium. Vil man derimod gerne have hvide eller rosa hortensiaer, skal man skabe en mere neutral jord, eksempelvis ved at tilføre jorden kalk.

GØDNING

Når man taler om indendørs potteplanter, så kan man ikke komme udenom at det er nødvendigt at give den noget gødning engang imellem. Jordindholdet i en urtepotte er, som nævnt ovenfor, meget ringe og indholdet af næringsstoffer vil, afhængigt af plantens størrelse og behov, blive opbrugt efter et stykke tid.

Nogle planter skal have små mængder gødning med regelmæssige mellemrum, hvor andre mere “grådigt voksende” planter skal have større mængder med større mellemrum. Jeg giver alle mine planter gødning 1 gang om måneden i forår/sommerperioden. 

Som gødningsmiddel kan man anvende de blandinger, som man kan købe i supermarkedet. Jeg har selv 2 flydende slags, som jeg skifter imellem. Man kan også få gødningspinde eller “kugler” som man kan strø på jorden.

Når man anvender det flydende gødning skal man altid sørge for at gennemvande potteplanten samtidig (jeg blander mit gødning i vandet). Hvis man hælder gødning på en tør jordklump risikerer man at den rene gødning svider rødderne.

POTTER

Der findes rigtig mange flotte potter. Især dem, hvor der ikke er hul i bunden… Her bør man sørge for at planten bevares i en plastpotte så man kan hælde evt. overskydende vand fra. Man kan også putte småsten eller leca kugler i bunden for at danne et dræn så vandet kan løbe fra jorden.

Jeg prøver altid selv at holde mig til dem med underskål, fordi man her har en overskuelig kontrol over jordens fugtighed.

Hvis man anvender almindelige urtepotter af ler så sker der en betydelig vandfordampning fra pottens overflade. Hvis man derimod anvender plastpotter så sker der kun en let eller ingen fordampning. Hvis ens plante kræver særlig fugtighed ved rødderne vil den derfor trives godt i en plastpotte. (Du kan sammenligne det med din huds åndbarhed i et par falske læderbukser – Generalisering)

LYS

Alle grønne planter kræver lys for at kunne vokse og udvikle sig. Sollys kan erstattes med kunstigt lys, men der vil i de fleste rum være et tilstrækkeligt omfang af almindeligt lys. Kravet om lys er nemlig ikke ensbetydende med at planten tåler direkte sollys. Lys uden direkte solstråling giver et jævnt og behageligt lys for de fleste planter.

En placering i et øst- eller vestvendt vindue giver generelt de bedste muligheder for indendørsplanter. En placering i et nordvendt vindue, uden skyggegivende bygninger mv. udenfor, kan også være optimalt.

I et sydvendt vindue er det kun planter, som tåler både stor lysintensitet og høj dagtemperatur, som kan trives.

Nedenfor er et eksempel på en “pasningsguide”, som nogle gange medfølger når man køber en plante. Her er det Paraplytræ, som trives i fuld sol, skal vandes 1 gang om ugen og gødes 1 gang om måneden. 

VARME

De fleste indendørsplanter tåler ikke en temperatur under 0 grader og dør hvis de udsættes for frost.

De tropiske planter kan være følsomme overfor temperaturer under 10 grader. Derimod kan de trives i ret høje temperaturer så længe luftfugtighed og vandtilførsel er optimal.

I hvileperioden kræver de fleste planter lavere temperaturer end i vækstperioden og foretrækker derfor en lavere temperatur i vinterperioden. Det kan derfor være en udfordring, når man begynder at tænde for sin radiator mv.

Det er generelt for alle planter, at de ikke trives op ad en direkte varmekilde som en brændeovn eller radiator.

LUFT

Luftens indhold af fugtighed har en afgørende betydning for dine planters trivsel og vækst. Luften i centralopvarmede rum er generelt meget tør. Man bør tilføje planterne fugt ved at give dem en overbrusning med lunkent vand (husk, ingen kuldechok her). Hvis der er tale om en robust plante kan man gøre det i bruseren. Ellers kan man anvende en vandforstøver eller en blomstersprøjte.

En overbrusning i badet vil samtidig fjerne støv – man skal dog være opmærksom på det med kalken! Derfor kan det være optimalt at udnytte regnvejrsdage og sætte sine planter udenfor.

De fleste planter tåler ikke træk og bør derfor ikke placeres et sted hvor der konstant er åbne døre og vinduer.

 

********

Så – nu tror jeg faktisk at du er godt forberedt!

Når først man har en plante i vækst, så kan emner som beskæring, opbinding, omplantning, formering og bekæmpelse af skadedyr blive relevante.  Det må blive en anden gang.

God fornøjelse!

 

Julie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Haven på 1. sal