Elefantøre - Alocasia Polly

Zebrablad – Zebrina pendula quadricolor

 

Hej oktober, hej efterår – farvel sol, farvel farvestrålende planter. Det er blevet efterår, hvilket jeg tydeligt kan se på alle mine planters vækst. De ser bare lidt mere grå og triste ud. øv.. Det skal dog ikke forhindre mig i at vise dem frem!

Zebrina pendula quadricolor også kaldet Zebrablad er en af de mest trofaste planter jeg har. Den er nem at holde og nem at formere. Den stammer fra Mellemamerika og Mexico og kendes som en hurtigtvoksende dekorativ hængeplante. Dens blade er mørkegrønne med to sølvhvide striber på oversiden mens undersiden er violet/rødlig.

Den bliver ofte forvekslet med sorten Tradescantia – Vandrende jøde da de er nært beslægtede og kun rent botanisk kan skelnes fra hinanden. Zebrablad har rørformede, bæger- og kronblade, der er sammenvoksede ved grunden, mens Tradescantia har frie bæger- og kronblade.

PLACERING

Zebrablad er en af de planter, som trives i de fleste rum. Jeg har min placeret i vindueskarmen, da jeg synes at dens farver og kontraster bliver flottest når den står lyst.

Den ideelle placering vil være i et øst eller vestvindue i let skygge eller indirekte sollys. Zebrablad kan også trives i ret mørke hjørner og rum, her vil plantens farver og kontraster blot blive mere matte.

Den tåler ikke under ca. 10 grader og trives bedst ved en normal stuetemperatur på 16-20 grader.

Brune bladrande kommer af direkte sol i vinduet, eller fordi planten har været udtørret for længe.

Zebrablad vokser jævnt hele året og har ikke nogen direkte hvileperiode. Det er derfor en plante, som er flottest hvis den bliver placeret et sted hvor den kan få lov til at hænge eller kravle op ad noget.

Hvis man ønsker en enkel diskret plante skal man være forberedt på at beskære den ofte, da stænglerne hurtigt vokser sig lange og ranglede.

VANDING

Jeg vander mine planter 1 gang om ugen. Derudover giver jeg alle mine planter gødning 1 gang om måneden i forår/sommer perioden. Da det er en hurtigt voksende plante anbefales det, at den får rigeligt med vand og tilføres gødning hver 14 dag i sommerperioden marts – oktober.

Man skal selvfølgelig passe på med ikke at overvande den, så den står med rødderne i vand og rådner. Én til to gange ugentligt vil typisk være optimalt, da man så giver planten lov til kort at ånde.

Zebrablad vil også elske en overbrusning engang imellem, da det er en plante som trives i en fugtig luft. Husk, van­dingsvandet skal være kuldslået,  så planten ikke får et kuldechok og man skal være opmærksom på kalkpletter fra vandet.

Når planten står i for tør stueluft vil man kunne se at bladene ruller sig sammen. Det er til gengæld også nemt at se når den trives og får tilpas med næring, vand og lys. Her vil dens stængler blive spændstige og rejse sig i lysets regning.

I vinterperioden skal den have moderate mængder vand og det er ikke nødvendigt at gøde så ofte i vintermånederne, da planterne alligevel ikke vokser så meget her. Da vi nu er i oktober giver jeg fremadrettet derfor kun mine planter gødning hvis de ser ud til at mistrives eller mangle næring.

Ligesom med andre farvestrålende planter er farverne betinget og påvirket af sammensætningen af næringsstoffer. Man skal derfor være opmærksom på, at for meget kvælstof kan udviske farverne i din Zebrablad.

Jord – Zebrablad trives i almindelig enhedsjord.

FORMERING

Jeg vil vove og påstå, at det er en af de nemmeste planter og formere. Jeg har efterhånden givet mange venner og bekendte en stængel med hjem i håndtasken og de er alle vokset videre i deres nye hjem.. Hurra..

Man formerer lettes Zebrablad ved stiklinger på 10 + cm’s længde.

Man kan stikke dem direkte i en potte med fugtig muld eller lade dem slå rod i et glas vand og plante dem når de har dannet et rodnet. Jeg har haft succes med begge metoder.

Jeg vil anbefale, at man planter ca. 5 stængler i samme potte så man får en fyldig plante.

Når væksten er godt i gang, knibes topskuddene af regelmæssigt, så planten forgrener sig. Man kan være smart og stikke de afknebne skud ned i potten for at gøre planten fyldigere. Jeg har af flere omgange taget nye topskud og kasseret moderplanten. Dette skyldes, at planten med tiden bliver ranglet i væksten.

Når den begynder at blive “skaldet” nær jorden og bladene først vokser 10 cm fra jorden så er den bedste løsning at knibe de fyldige ender af og plante dem forfra. Da vækstperioden er bedst om sommeren er det også bedst at tage stiklinger der.

Min zebrablad er, som i kan se på billedet, ikke super tæt i bunden. Jeg prøver dog at knibe stænglerne regelmæssigt så den holder nuværende længde og lægger grenene ind over potten så den syner mere kompakt. Hvis dette fungerer indtil foråret så vil jeg sandsynligvis starte “forfra” igen.

God fornøjelse!

Julie

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Elefantøre - Alocasia Polly